Εκκλησία Αγίου Αυξιβίου στην κοινότητα Αστρομερίτη

Όταν το 1875 ανοικοδομήθηκε ο ναός, βρισκόταν στη άκρη του χωριού και συγκεκριμένα μακριά από τα σπίτια της κοινότητας, γιατί σύμφωνα με την παράδοση επικρατούσε μεγάλος φόβος να κατοικήσουν κοντά στον άγιο. Σήμερα όμως που η κοινότητα έχει αναπτυχθεί τόσο ραγδαία, ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από τα σπίτια των κατοίκων της κοινότητας και βρίσκεται περίπου στα δυτικά του χωριού. Είναι η μοναδική εκκλησία στην κοινότητα.

Η αρχιτεκτονική του ναού είναι Μεικτή Βασιλική. Είναι σχετικά μεγάλος, με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και τριακόσιους πιστούς. Η εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, είναι κτισμένη με πέτρα του ποταμού και εξωτερικά φέρει το σκούρο γκρίζο χρώμα. Πρόσφατα έχει συντηρηθεί εξωτερικά και το σκούρο γκρίζο της χρώμα έγινε ακόμα πιο κρυστάλλινο. Ο περίβολος της εκκλησίας είναι μεγάλος, άνετος, το δάπεδο τσιμεντoμένο και περιφραγμένος με κάγκελο.

Το πραγματικό καμπαναριό, λόγω του ότι εθεωρείτο ετοιμόρροπο, κατεδαφίσθηκε και κατασκεύασαν καινούργιο, τσιμεντένιο, με τρεις ηλεκτρονικές καμπάνες στο εσωτερικό του και πλέον άλλη μία καμπάνα, που ηχεί με το τράβηγμα σχοινιού.

Εσωτερικά ο ναός, πρόσφατα τοιχογραφήθηκε. Οι τοιχογραφίες επί του παρόντος, περιορίζονται στο ιερό. Οι τοιχογραφικές παραστάσεις, φέρουν την Παναγία την Πλατυτέρα και όλους τους ιεράρχες. Παραπέρα το εικονοστάσι του ναού, αρχαιότατο και καλοδιατηρημένο. Είναι ένα από τα τρία στο είδος τους ξυλόγλυπτα εικονοστάσια, που υπάρχουν στην Κύπρο. Φέρουν σκάλισμα αμπέλων, σημαντικής χρονολογικής αξίας. Τα άλλα δυο βρίσκονται, το ένα στην κατεχόμενη Ακανθού και το άλλο στη Μονή Μαχαιρά.

Πάνω από το εικονοστάσι, διατηρείται άλλη μια ζώνη μικρογραφιών, το λεγόμενο δωδεκάορτο, μαζί με μερικές άλλες μικρογραφίες αγίων. Πάνω από τις μικρογραφίες κατεβαίνουν 19 ασημένια καντήλια, αναμμένα για τους αγίους, δωρεά των κατοίκων της κοινότητας. Στο ναό του Αγίου Αυξιβίου, παρόμοιο σκάλισμα με εκείνο του τέμπλου συνεχίζει να φέρει ο άμβωνας, καθώς και ο δεσποτικός θρόνος.Τα δυο ξύλινα ψαλτήρια είναι πρόσφατης απλής κατασκευής.
Η εκκλησία λειτουργεί καθημερινά, όπως κάθε Κυριακή και γιορτή στην κοινότητα Αστρομερίτη.

Το Άγιο Αυξίβιο, η κοινότητα Αστρομερίτη με μεγάλες τιμές και μεγάλη πανήγυρη, γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο. Στις 17 Φεβρουαρίου και στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Αυξιβίου, θεωρείται αρχαιότατης αξίας του 17ου αιώνα και φυλάγεται σε ειδικό προσκυνητάρι, στην δυτική είσοδο του ναού.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΥΞΙΒΙΟΥ

Ο Άγιος Αυξίβιος καταγόταν από την Ρώμη, από γονείς πλούσιους, αλλά ειδωλολάτρες και είχε έναν αδελφό τον Θεμισταγόρα. Ο Άγιος Αυξίβιος ήταν πράος, σώφρονας και με πολλές αρετές. Όταν μεγάλωσε αρκετά, οι γονείς του τον παρέδωσαν σε δάσκαλους σοφούς για να μορφωθεί. Όταν έφτασε δε, σε ηλικία γάμου, θέλησαν να τον παντρέψουν. Ο Aυξίβιος όμως έχοντας το νου του κοντά στο Θεό, αντιδρούσε διότι σκόπευε να γίνει χριστιανός και να αφοσιωθεί στη θρησκεία. Ο πατέρας του απειλώντας τον και η μητέρα του παρακαλώντας τον, προσπάθησαν μάταια να τον μεταπείσουν. Βλέποντας ο Άγιος την πρόθεση των γονιών του, αποφάσισε να φύγει κρυφά από τη Ρώμη. Αμέσως έφυγε με πλοίο, το οποίο είχε προορισμό ανατολικά, έχοντας πολύ λίγα χρήματα μαζί του, που αρκούσαν μόνο για φαγητό.

Μετά από λίγες μέρες, έφτασε στην Κύπρο, στο Λιμνίτη, ο οποίος απείχε 4 μίλια από την πόλη των Σόλων. Εκεί συνάντησε τον Απόστολο Μάρκο, τον Ευαγγελιστή στον οποίο εκδήλωσε την πρόθεσή του, να γίνει χριστιανός.
Ο Απόστολος Μάρκος κατήχησε τον Αυξίβιο, του δίδαξε το λόγο του Θεού και τον βάπτισε. Στη συνέχεια τον χειροτόνησε επίσκοπο και τον έστειλε στην πόλη των Σόλων, δίνοντάς του τις εξής οδηγίες: Να μη φανερωθεί ότι είναι χριστιανός, αλλά να προσποιείται τον ειδωλολάτρη, διότι στην πόλη των Σόλων ήταν όλοι ειδωλολάτρες. Του ζήτησε να πλησιάσει τον κόσμο και σιγά, σιγά να τους κατηχήσει. Ο Άγιος Αυξίβιος πήγε στους Σόλους και φιλοξενήθηκε από τον ιερέα του ναού του Διός, λίγο έξω από την πόλη. Ο Ιερέας ρώτησε τον Άγιο από πού ήρθε και αυτός του απάντησε, ότι είχε για προορισμό του την Παλαιστίνη, αλλά άκουσε για την πόλη των Σόλων και αποφάσισε να μείνει εκεί. Προσποιήθηκε τον ειδωλολάτρη στον Ιερέα και συζητώντας μαζί του, σε σύντομο χρονικό διάστημα τον εκχριστιάνισε. Για αρκετό καιρό ο Άγιος Αυξίβιος, μετέβαινε κρυφά στην πόλη και δίδασκε χωρίς να φανερώνει την ταυτότητά του, ρίχνοντας τους πρώτους σπόρους του λόγου του Θεού, στις ψυχές των ειδωλολατρών.

Ο Απ. Παύλος στην Αίγυπτο, πληροφορήθηκε ότι ο Απ. Βαρνάβας μαρτύρησε στη Σαλαμίνα και ότι δεν υπήρχε Επίσκοπος στην περιοχή. Έστειλε μήνυμα στον Ηρακλείδη, τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, να χειροτονήσει τον Αυξίβιο.

Ο Άγιος Αυξίβιος, αμέσως άρχισε την ανέγερση εκκλησίας στην περιοχή και προσευχόταν συνέχεια στο Θεό να του δώσει δύναμη και φώτιση, για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του. Στη συνέχεια άρχισε να διδάσκει το λόγο του Θεού, δημοσίως, ζητώντας από τον κόσμο να πάψει να λατρεύει τα είδωλα και να γνωρίσει τον αληθινό και μοναδικό θεό. Ο Άγιος Αυξίβιος είχε χάρισμα από το Θεό, να γιατρεύει αρρώστους και να διώχνει δαιμόνια. Καθημερινά αυξανόταν ο κόσμος, ο οποίος πήγαινε για να τον ακούσει ή για να του ζητήσει να τον γιατρέψει.

Ένας νεαρός από κάποιο γειτονικό χωριό ο οποίος ονομαζόταν και αυτός Αυξίβιος, ζήτησε από τον Άγιο να τον δεχθεί κοντά του και να τον διδάξει, έτσι και έγινε. Ο νεαρός Αυξίβιος, ακολούθησε πιστά τα ίχνη του δασκάλου του, ο οποίος πείστηκε ότι ο νεαρός ήταν προορισμένος από τον Θεό να τον αντικαταστήσει, από ένα θαύμα. Μια μέρα βρήκε τον νεαρό Αυξίβιο να κοιμάται και μυρμήγκια να έχουν σχηματίσει στεφάνι γύρω από το κεφάλι του. Ο νεαρός υπηρετούσε πάντα τον διδάσκαλο του. Ο Άγιος Αυξίβιος προσευχόταν για την επιστροφή του λαού, στο δρόμο του Θεού.

Ο αδελφός του Αγίου, Θεμισταγόρας, έμαθε τη φήμη του αδελφού του και ήρθε στους Σόλους με τη γυναίκα του και χειροτονήθηκε διάκος. Ο Άγιος Αυξίβιος με το θαυμάσιο έργο του, κατάφερε όλοι σχεδόν οι κάτοικοι να εκχριστιανιστούν, ώστε η εκκλησία που είχε κτίσει, να μην τους χωράει και προχώρησε στην ανέγερση νέου επιβλητικού και σπουδαίου ναού.

Όταν κατάλαβε ότι πλησίασε το τέλος της ζωής του, κάλεσε όλο τον κλήρο του και τους ζήτησε να συνεχίσουν το δρόμο του Θεού. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον νεαρό Αυξίβιο και του είπε ότι ο Θεός τον διάλεξε να τον αντικαταστήσει. Ο θάνατος του Αγίου Αυξιβίου, προκάλεσε μεγάλο πόνο στους χριστιανούς. Το λείψανο του Αγίου Αυξιβίου ήταν πηγή πολλών θαυμάτων και πολύς κόσμος θεραπεύτηκε προσκυνώντας τον.